Bilder från utsiktshöjd Glaskogen (som figurerade i New York Times)

5/11 2019 skrev New York Times ett stort reportage, med rubriken ”så utforskar du ett av Sveriges mest fridfulla naturreservat”, om Glaskogen och sevärdheter i dess närhet (som Klässbols Linneväveri etc.).

Jag hänger mycket i Glaskogen men förstod inte varifrån bilden var tagen, och jag diskuterade mycket med folk som vandrar i Glaskogen, men ingen visste riktigt var bilden från New York Times var tagen.

Sommaren 2020, under en slumpmässig vandring, sprang vi dock på den exakta utsiktsplatsen i Barlingshult. Utsikten är fenomenal, och trots att det var sent i september hittade vi stora och saftiga blåbär, ”skomakarbär” och lingon på höjden. Ett riktigt smultronställe med andra ord! Det är oklart vad denna höjd har för officiellt namn men ”New York Times-höjden” låter för tråkigt. Låt oss kalla den ”Blåbärshöjden”. Du hittar den om du följer vandringsleden som leder upp till Isgrottorna i Barlingshult (det är några mycket branta partier som måste bestigas innan man kommer upp på leden mot höjden). Från toppen ser du såväl Stora Gla som Övre Gla, och ända bort till Stömne.


Publicerat

i