Dröm dig iväg på resa till fantastiska Seychellerna

Få ställen på jorden har förtjänat epitetet ”paradis” mer än Seychellerna.

Paradiset Seychellerna är ett örike bestående av 115 öar som ligger utanför Afrikas östkust. Öriket är känt för sin storslagna natur, stränder och kristallklara vatten. Man kommer för solen men stannar för stillheten.

1768 koloniserades öarna av fransmännen som då började flytta över sina slavar hit från Mauritius. Innan dess var Seychellerna obebott. Britterna erövrade öarna 1794 och Seychellerna blev då en brittisk koloni som under andra världskriget fungerade som flott-och flygbas. 1976 fick Seychellerna sin självständighet. En diktatur styrde landet från 1979 till 1993, då demokrati återinfördes. Sedan 2004 leds landet av president James Michel.

Seychellerna är ett rikt land och levnadsstandarden räknas till de högsta i Afrika. Rent dricksvatten, få tropiska sjukdomar och avlopp har i stort sett hela befolkningen tillgång till och det råder avgiftsfri hälsovård och utbildning. Lokalbefolkning pratar till största delen kreol, franska och engelska. Den seychelliska kreolen, Seselwa, är en inkorporering av flera språkgrupper.

När slaveriet avskaffades 1830 fanns det 7 500 invånare i öriket och invånarantalet har ständigt vuxit. Idag är bor det strax över 90 000 personer på alla öarna varav 26 000 bor i huvudstaden Victoria på ön Mahé. Den största industrin på Seychellerna är fisket.

Seychellerna har ett tropiskt klimat. Det innebär hög luftfuktighet, jämna och tämligen höga temperaturer året runt. Normalt sett brukar temperaturen ligga mellan 24 och 30 grader. Monsunvindar styr ögruppens två årstider. Den varmaste tiden inträffar från mars till maj och den svalare från maj till september. Korta torrperioder förekommer och allvarliga stormar som de som drabbar Karibien är sällsynta.

Med sina pudriga stränder, turkosblå vatten och spektakulära natur kan man inget annat än säga att Seychellerna är paradiset själv. Här strålar solen mestadels av året, människorna vänliga och maten sagolik. För den som vill ha sanden mellan tårna och ligga sippande på fruktdrinkar dagarna i ända eller för den nyfikna äventyraren som vill utforska och upptäcka – har Seychellerna något för alla.

Stränderna är många i Seychellerna och alla med sin egen charm och karaktär. Anse Lazio, som är utsedd till en av världens vackraste stränder, med sina granitformationer och fantastiska korallrev. Här kan man dock räkna med att inte vara ensam på stranden då den är en av de mest välbesökta stränderna i Seychellerna.

Bland de frodiga och grönskande kullarna hittar man ett fantastiskt växt- och djurliv som inte återfinns på någon annan plats på jorden. Att vandra i den sagolika nationalparken Vallé de Mai i Praslin bland enorma Coco de Mer-palmer och se den säregna svarta papegojan tillsammans med alla de andra inhemska växterna och djuren är en upplevelse man sent kommer att glömma. Har man fortfarande energi kvar i benen kan man hoppa på båten och ta sig över till Mahé och besöka Seychellernas största nationalpark, Morne i Seychellois i Mahé. Denna gigantiska nationalpark täcker 20 % av Mahés yta och nätverket av vandringleder är stort. Här kan man vandra upp till Seychellernas högsta bergstopp, Morne Blanc och med lite tur få en glimt av världens minsta groda.

Att ta sig runt på öarna är lätt. Det vanligaste sättet är buss, hyrbil eller cykel. För att lättast transportera sig mellan öarna är det båt eller flyg som föreslås framförallt.

Då det inte går några direktflyg från Skandinavien till Seychellerna får man räkna med att göra minst en mellanlandning. Beroende på var du åker ifrån får man räkna en restid på omkring 13 – 16 timmar från Skandinavien. Det finns en mängd olika flygbolag som flyger till Seychellerna bland annat, KLM, British Airways, Qatar, Air France, Ethiad Airways, Emirates och Kenya Airways.